Opp og ned spanske fjell på rulleski

Opp og ned spanske fjell på rulleski

Det hakket og klikket i staver på asfalten da MYA arrangerte treningsleir for langrennsløperne ved Drammen Videregående. Spanjolene fulgte ivrig med. Til og med politiet klappet i hendene og heiet på de norske utøverne.

Siden MYA (Move Your Association) ble opprettet for et par år siden, har det gått i ett for det norske eventselskapet som holder til i Alfaz del Pi. Frem til nå har de hatt fotball-, håndball- og ishockeylag på besøk, og mange skoler fra ulike linjer, i tillegg til bedrifter. Henrik C. Holm og Torill U. Bjørgan, som driver selskapet, har bodd på Costa Blanca i mange år og har full kontroll på alle de spennende opplevelsene området byr på.

Både Torill og Henrik synes det har vært spesielt morsomt å ha idrettsutøverne fra Drammen Videregående på besøk. Én av lærerne på skolen er hovedtrener til Skrim damehåndball Elite, og de har vært hos MYA to ganger på treningsleir. Læreren anbefalte langrennslærerne å ta kontakt med selskapet.

-MYA tilbød to av dem å komme ned på visningstur, slik vi pleier å gjøre, forklarer Henrik. Dette er for at programmet skal bli optimalt og for at kundene skal føle seg tryggere. De fleste kommer nå på referanser. Det er utrolig kjekt å vite at vi gjør en så god jobb at det blir snakket om.

Det er første gang MYA har rulleskiløpere på tur.

-Det er en herlig gjeng, og det ble en flott uke, smiler Torill. Det kan ikke finnes noen bedre jobb enn å få ta med slike fantastiske ungdommer rundt. Vi storkoste oss.

De var ikke alene om det.

-Jeg syns turen var flott, forteller en av elevene, Caroline Madsen. Det var bra treningsvær og fine treningsforhold, både for løping og rulleski. Det var fine veier å gå på, og vi var heldige med været på stort sett alle øktene. Det var ingen krevende nedoverbakker med kryss eller lignende, så nedoverbakkene ble ikke noe problem. Det var kuperte og varierte veier, så dette var veldig bra.

Gaute Eriksen er enig.

-Veiene var lite trafikkerte, og det var lite sprekker i asfalten. Det var litt tungt noen ganger med litt konstant stigning som kunne vare i opptil to timer, men samtidig egnet dette seg veldig bra til intervaller.

Truls Sildnes Baklid legger til:

-Det var flott at vi fikk gått i fred over fjellplassene, og slapp bekymringer for påkjørsler. Turene var fylt med høydemetre, og den gode asfalten gjorde det hele enda bedre. Stavpiggene fikk godt grep, noe som alltid er et pluss. Naturen var flott, og fjellene vi løp på i nærheten av hotellet var spektakulære.

Det var flere som holdt pusten, da utøverne kom i full fart på rulleski nedover bakkene på den harde asfalten på Costa Blanca. Mer enn én tenkte nok på hva som kunne skje hvis en av utøverne mistet kontroll på skiene og falt.

-Når jeg står på rulleski nedover en bakke tenker jeg mest på å ikke få større bevegelser på skiene enn det som trengs, slik at de holder seg mer stabile, forklarer Gaute. Da blir det lettere å holde seg på beina. Det hender jo likevel at man faller, og da er det ikke så mye å gjøre, annet enn å håpe at det ikke blir noen alvorlige skader på kropp eller utstyr.

-Jeg tenker heller ikke noe spesielt over dette da jeg er vant med det, sier Truls. Er det en ukjent bakke med en sving hvor jeg ikke kan se rundt, tar jeg det ofte roligere enn bakker jeg er kjent i og hvor jeg har full oversikt. Om man faller så blir man skadet, og sånn er det jo bare. Man skal ha øvd en stund før man har full kontroll på rulleski, og man må alltid respektere veiene.

-Jeg var nedpå asfalten en gang, legger Caroline til. Men jeg var heldig og kom meg unna med kun et lite skrubbsår. Det går stort sett bra!

Ifølge elevene er fordelen med å dra på treningsleir til varmere strøk på denne tiden å få god trening på rulleski og løp når det begynner å bli for kaldt og glatt til rulleski hjemme, men ikke kaldt nok til å gå på ski enda. I tillegg gir det mye motivasjon til videre trening, og de fleste synes det er deilig med litt varme igjen.

-Den største fordelen ved å være her for meg, er at man unngår den verste treningsperioden hjemme i Norge, opplyser Gaute. Dette kan være perioder da det begynner å snø, slik at det bare blir slush i veiene og dermed ikke nok snø til at man kan gå på ski. Da blir treningen begrenset. Det er motiverende å komme seg til varmere områder med lyse dager, slik at man blir klar til å gå løs på en kald og mørk vinter.

Elevene fikk et par timer ved bassenget de fleste dagene, og det ble en del avslapping mellom øktene.

-På denne turen hadde vi to dager med bare én økt om morgenen, forteller Gaute. Da hadde vi fri på ettermiddagen. Første ettermiddagen brukte mange til å slappe av og sole seg ved bassenget. Mot slutten av dagen gikk også noen og hoppet fra klippene ute ved fyret i Albir. Andre dagen dro de fleste til Alicante for å shoppe. På dagene med to økter prøvde de fleste å slappe av mellom treningen, og gjerne da sove en time. Noen av oss så på fotballkamper på lokale kaféer.

Elevene syntes det var spesielt morsomt å gå gjennom de forskjellige landsbyene på rulleski. Rulleski er ikke et normalt syn for spanjolene i dette området, og mange stoppet og hilste på utøverne. De få bilene de møtte heiet dem frem og syntes det var kjempestas med skiløpere.

-Det spanske folket var stort sett hyggelige og tutet, vinket og heiet på oss, i motsetning til i Norge hvor de fleste som tuter gjør det av irritasjon, forklarer Gaute.

Det spanske politiet var ikke noe unntak. Som resten av befolkningen stoppet de for å vise utøverne vei, og for å hilse på dem.

-Politiet stod og heiet på veien opp til Guadelest, sier Henrik. Jeg kunne ha skrevet en bok om uttrykkene i ansiktet deres da elevene rullet forbi. Én av dem tok masse bilder. Helt vill sa han til oss at han ikke kunne vente med å vise dem til kollegaene sine.

Elevene ved Drammen Videregående er begeistret over jobben MYA utførte. I samarbeid med lærerne, la selskapet opp program, og tok seg av alt som har med hotell og transport å gjøre, samtidig som de passet på at alt gikk som planlagt og ble fulgt opp i henhold til avtale.

-MYA har vært flinke og vist oss flotte treningsplasser, og hjulpet til med absolutt alt, forteller Gaute. De var tilstede hele tiden, likevel merket vi egentlig ikke så mye til dem, utenom kjøring til øktene og at de filmet oss da vi trente.

Truls nikker med hodet.

-MYA har vært veldig engasjerte. Henrik møtte oss på flyplassen, og har vært med oss hele tiden siden da. Både han og Torill har vært veldig behjelpelige når det trengtes. De hadde mye å fortelle og var i godt humør hele tiden. Opplegget rundt rulleskiturene våre var veldig bra, og det virket som alt var nøye planlagt.

Lærerne sier seg enige med elevene.

-MYA har stått på og de har levert, sier Camilla Hovland. Turen har gått problemfritt. Noen ganger tok det litt tid å komme seg til de forskjellige løypene, da noen av dem var flere kilometer unna hotellet. Men alt var bare fantastisk da vi kom frem.

Frode Myrvang nikker.

Treningsforholdene var gode. Jeg er enig med Truls og Gaute at asfalten var meget god, og det var lite trafikk og lange, fine motbakker. I tillegg fikk vi benyttet oss av terrenget bak hotellet og friidrettsbanen. Vi har bare positive ting å si om MYA, som stod på for oss døgnet rundt.

Nå er MYA i full gang med sine neste prosjekter. Først kommer det firma på tur. Da blir det tre dager fylt med catamarantur, mountain bike, vinsmaking og gode måltider. Deretter blir det tre visningsturer.

-Det kommer personer fra tre nye grupper som vurderer å komme på tur til neste år. Det er et firma, en skole og et idrettslag. Da viser vi dem hva man kan gjøre her på Costa Blanca, og det er ikke lite! De fleste kommer tilbake til oss hvert år, så vi har nok å gjøre, avslutter Torill.

torill

henrik

https://www.mya.no

Facebook: MYA.NO